Brochures.nl Begin pagina
loggy.nl Home
Weblog maken
RSS Feed

Abonneren!


<< vorige | Hoofdmenu | Volgende >>

Een maand vegetarisch...


Ik hou van experimenten, en vooral experimenten waarbij ik mijn eigen doen en laten onder de loep neem. 40 dagen zonder sex, no impact week, een maand lang vegetarisch.. Ik vind het leuk om te kijken of ik het volhoud en wat de effecten zijn van mijn gedrag.

                                                                                            

Op mijn to-do lijstje van dit jaar (ik hou van lijstjes!) stond dus ook om een maand lang vegetarisch te eten. Het is inmiddels dag 27 en op 2 zondigmomenten na (vrijdag en vandaag) is het zeer goed gegaan!

 

Nu eet ik sowieso al vrij vaak vegetarisch, zeker 3 dagen in de week, dus dit zou vast geen probleem worden dacht ik zo. En echt een probleem of een strijd is het ook niet geworden. Het is meer dat ik er een beetje klaar mee ben zegmaar ;)

 

Een verslagje tot zover:

 

Dag 1: In de supermarkt wat dingen voor de komende paar weken ingeslagen en tot de conclusie gekomen dat er qua pizza nog redelijk veel keus is als "veggie", maar dat het bij de kant en klaar afdeling (salades, magnetronmaaltijden, ovenschotels, iglo pakken etc) echt sneu gesteld is. O-ver-al zit vlees in! Als vegetariŽr word je dus eigenlijk al vrij snel gedwongen om echt te koken, aangezien er bedroevend weinig keus is voor een snelle hap wanneer je geen zin hebt om te koken. 

Ik trakteer mezelf verder op een blok komijnenkaas, al dacht ik vroeger altijd dat er stukjes konijn inzaten ;)

Dag 2: Sushi! Een van de dingen die ik echt heerlijk vind is sushi. Nu koop ik dat soms bij de sushibar, maar vaker maak ik het zelf. Daar kom ik eigenlijk niet verder dan rolls met zalm of tonijn, maar na wat zoeken op het internet vond ik diverse vullingen voor vegetarische sushi. De vulling met omelet sprak me erg aan en die heb ik dus gemaakt. Heel simpel sushi met omelet en komkommer en uiteraard wasabi. Ook de rol met gebakken champignon en paprika was een succes!

Dag 3 t/m 6: Donderdag heb ik camembert filets gebakken en gisteren at ik vegetarische tortelini in de Peppel. Vandaag maakte ik vega roti met tofu, aardappel en sperziebonen.

Tip van de dag: tofu mag meer gekruid worden! Patak pasta alleen is niet kruidig genoeg.

Dag 7: Mijn eerste openbaring over het vertrouwen wat je moet hebben in een ander wanneer je specifieke dieetwensen hebt vanwege een overtuiging of allergie. Respect naar iedereen die tegen onbegrip aanloopt!

Dag 8: Een recept van Gillian McKeith met kikkererwten en kidneybonen: volgende keer maken zonder kidneybonen en niet in de oven maar gewoon bakken.

Dag 11: Kaas/spinazieburgers van de AH zijn echte aanraders!

Dag 12: Vega eten is wel wat duurder/lastiger aangezien ik geen kiloknallers meer kan kopen, of standaard knorr pakjes kan maken, maar dat voelt wel heel goed. En de vleesvervangers zijn vaak lang houdbaar dus ik sla flink in bij de aanbiedingen. Ook is het een andere manier van denken doordat ik nu ook een beetje probeer te experimenteren met complete gerechten waarbij geen vleesvervanger nodig is, maar waar alles gewoon inzit.

Dag 13: Roerbakmie met tofu gemaakt. De tofu in olie flink droogbakken na het uitlekken.  Tip: kruid de tofu met enorme hoeveelheden kerrie, paprikapoeder en andere kruiden.

(Aanvulling van dag 26: en gooi vervolgens dezelfde hoeveelheid kruiden er nog eens overheen.)

Dag 15: Vega bapao van C1000 is een succes!

Dag 17: Ondertussen heb ik wel erg veel zin in een hapje kip of een boterham met ham... Even doorzetten nog!

Dag 25: Nog steeds geen vlees gegeten tot nu toe. Na het stappen stond ik bij een tankstation waar een broodje bacon/sla/tomaat me aan stond te gapen. Ik wijt het aan een flinke honger om 6 uur in de ochtend dat ik gezwicht ben, maar ik heb er wel intens van genoten! Wel apart om weer vlees te eten. Het was vooral heel zout :)

Dag 27: Oei, alweer gezondigd. Weliswaar heel minimaal met 3 kleine plakjes rauwe ham op de pizza, maar ook deze waren erg lekker. Ik heb inmiddels ook wel een beetje de gedachte in mijn hoofd "ach, wat maakt het uit".

Conclusie tot nu toe: Ik zal de komende paar dagen nog wel vegetarisch eten en ook daarna zal ik verder gaan met vegetarisch eten voor zeker de helft van de week. Ook wil ik vaker tofu gebruiken ipv kip bij gerechten als roerbakmie en roti. Nu ik het echt lekker klaar kan maken is het geen smaakissue meer en een hoop van het dierenleed komt bij de productie van kip voor. Ik ben gek op de bite van vlees en op de smaak, maar ik heb nu gemerkt dat ik er ook wel een stuk minder van kan eten en me dan niet slechter ga voelen. Wel eet ik meer kaas nu, wat in mijn geval niet zo handig is. Ook merk ik dat dingen duurder zijn. Bio-industrie kost nu eenmaal niet veel...

 

Hoe dan ook, ik heb veel geleerd van deze (bijna) maand. Ik heb nieuwe dingen leren koken en ik heb nagedacht over alternatieven. Binnenkort komt er een lading "nepvlees" van de vegetarische slager deze kant op en daar zal ik ook wel weer wat over posten! 

 

 


28 Maart 2011 Permanente link Google Feed MSN Reporter


Reacties
Naam
(typ de letters en cijfers over)
E-mail
:-) :-d ;-) :-o :-p (h) :-@ :-s :-$ :-( :'( :-| (a) (l) (6) (?) (!) (i) (>) (y)
Outlet NL female 140915 - 030216 468x60


Weblog